21 januari 2008

Canberra

Zonder al te veel boeiende zaken tegen te komen zijn we van Roma in een lange ruk tot Canberra gegaan. We zijn blijkbaar net op tijd uit de outback weg want het is daar beginnen regenen. Op zich zou dat geen probleem zijn, maar de grond daar absorbeert heel moeilijk vocht wat er toe bijdraagt dat alles bij het minste onderloopt. Volgens de verwachtingen zal de route die we namen over Longreach over enkele dagen onbruikbaar zijn en mogelijk wel enkele weken zo blijven.



Inmiddels zijn we dus in Canberra, de hoofdstad van Federaal Australie. Toen ze besloten om Australie te stichten was er een hoofdstad nodig en om al te veel gezever te ontlopen hebben ze dan maar "The Capital State" uit de grond gestampt en er een hoofdstad in gepoot. De stadsplanners hadden het gezonde verstand om te kiezen voor een grondplan dat er wat onordelijk uitziet en veel water, waardoor de stad een min of meer natuurlijke indruk geeft.

Onze eerste indruk van Canberra was heel leuk, vooral dan omdat dit de vriendelijkste stad lijkt die we tot hiertoe bezochten. Het is voor ons onmogelijk gebleken om ergens stil te staan en op de kaart te kijken zonder onmiddelijk aangesproken te worden. Toen we een telefooncel zochten kregen we onmiddelijk een gsm onder onze neus geschoven. Ook de buschauffeurs doen hier hun uiterste best je te helpen, echt wel bijzonder.

In Canberra bezochten we het Australian museum, waar we voor de eerste keer een behoorlijk goed overzicht kregen van hoe de immigranten zich hebben gedragen. Dat gaat dan deels over hoe ze de aborignals behoorlijk hebben uitgedund, maar ook hoe ze verschillende planten en dieren invoerden die zich iets sneller verspreidden dan gepland (of iets meer schade berokkenden dan gepland).

Daarna namen we een kijkje aan het parlement en in de ambassade wijk. Algemeen is Canberra een aangename, vriendelijke stad met veel groen. Het is wel een kleine stad dus dat verklaard misschien ook waarom dit alles mogelijk is.

Geen opmerkingen: