7 juli 2008

Naar Choquequira

Enkele jaren geleden werd een nieuwe inca-ruine ontdekt, vijf keer groter dan Machu Picchu en ver verwijderd van elke huidige bewoning. Inmiddels is het toerisme op gang aan het komen en is 20% van onder het stof en de bomen gehaald. Toerisme bureaus bieden tours aan vanuit Cachora die vijf dagen in beslag nemen: 2 dagen heen, een dag bezoeken en terug.

Uw nederige onderzoekers hadden echter geen vijf dagen en 200 dollar voorzien, maar wilden u toch enkele fotos van dit toekomstige massatoerisme object bezorgen. Een uitvoerig kruisverhoor van de locals leverde op dat er nog een mogelijkheid is: een taxi uit Abancay naar Huanipaca kan, mits betaling, nog verder rijden naar Kiuñalla, van waaruit je Choquequira kan zien liggen. Het enige wat je moet doen is een rivier oversteken en 6 km in vogelvlucht afleggen.


Eén probleem: Kiuñalla ligt op 3200 meter, Choquequira ligt op 3300 meter en de rivier, die ligt op 1500 meter. Voor de wiskunde leken: dat komt neer op 1700 meter dalen en 1800 meter stijgen. Er zat dus niet veel anders op dan volgend plan te verzinnen en uit te voeren: 's ochtens vertrekken uit Abancay (4.45 am), vanuit Kiuñalla afdalen tot aan de rivier (7.50 tot 10.15) en vervolgens weer te klimmen tot Choquequira (10.45 tot 16.00).


Om vier uur zetten we onze betrouwbare ASadventure tent op vlakbij de ruïnes, tussen de groepen toeristen die van de ander kant komen en na een praatje te hebben gemaakt kruipen we vroeg in de slaapzakken want morgenavond moeten we terug in Abancay staan.

Na een ontbijt om 5.30, staan we de volgende ochtend in de ruines klaar om de eerste zonnestralen op de gevoelige plaat vast te leggen, drie uur later hebben we alles gezien en beginnen aan de terugtocht. Die leidt eerst naar de rivier, 1800 meter lager, en vervolgens naar Tambobamba 500 meter hoger en 10 km verder. Om vijf uur ´s avonds vinden we daar onze taxi en moe, maar voldaan staan we om negen uur terug in Abancay.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: