14 mei 2008

Asuncion


Vanuit Encarnacion, onze uitvalsbasis voor de missies, zetten we koers richting hoofdstad. Paraguay is armer dan Argentiniƫ maar zeer landelijk en onbezocht wat ons op de meeste plaatsen toch een veilig gevoel geeft. De bus rijdt 5 uur door niet veel anders dan velden met uitgesmeerde woningkjes.

Eens in Asuncion verandert dat natuurlijk. Asuncion ligt vlak bij de Argentijnse grens wat het tot een goedkope citytrip bestemming maakt voor Argentijnen. Veel winkels dus en handelaars die ons vanalles willen aansmeren (gelukkig niet te opdringerig). Wie heeft er tenslotte geen nieuwe gasvuur aansteker, rekenmachine of wandelend roos hondje nodig? Het doet wat vreemd aan om rozen te zien verkopen door Zuid-Amerikanen: waar zijn die Pakistanen opeens?

Bij het binnenrijden van Asuncion verwachtten we sloppenwijken, maar er was niets te zien. De volgende dag tijdens de stadswandeling werd ons duidelijk waarom: hier ligt de sloppenwijk rond het "casa de govierno", questie van de prioriteiten tijdens een vergadering niet te vergeten waarschijnlijk.

De stadbussen in Paraguay, en vooral hun chauffeurs, hebben allemaal de cursus offensief rijden gevolgd, wat best amusant is: inhalen op enkele rijvaksbanen, met volle gas door oranje licht vlammen, bochten afsnijden en hier en daar een medeweggebruiker de weg afduwen, het kan hier allemaal. Niet dat de bussen hier van recente makelij zijn of getuigen van extensief onderhoud; de goede oude Mercedes bussen van een goeie 40 jaar oud trekken goed genoeg op.


Geen opmerkingen: