15 maart 2008

Mendoza: la vendimia


Tis feest in Mendoza, en dat wel omdat de druifjes binnen zijn. Mendoza is de hoofdstad van Mendoza, de wijn provincie van Argentinie. Als de druiven binnen zijn is het hier een groot feest dat La Vendimia heet en wordt de Hyperkoningin der druiven verkozen. In essentie komt het erop neer dat er gedurende een maand overal koninginnen worden verkozen: eerst per straat, dan per 2 straten en zo verder tot er 1 over is voor heel de provincie. We overdrijven nu wat, maar een opsomming van welke koninginnen hier bestaan kan ik jullie toch niet onthouden:
  • la reina de transport
  • la reina del hypodromo
  • la reina de madeira (hout)
  • la reina de deportes
Je moet rekenen dat elke gemeente zo een reeks van minstens 10 reinas heeft geproduceerd. De eerste zaterdag dat wij hier waren was het de groote verkiezing tussen de opperreinas van alle gemeenten. Om die voor te stellen was er een parade vrijdag avond waar wij naartoe zijn gegaan (infeite kwam de parade naar ons). Dat resulteerde in een uur non stop praalwagens met iedere keer de opperkoningin vanachter op een troon en alle tweedekeus koninginen op de rest van de wagen. Ze smijten dan naar het publiek met een deel van de oogst en flyers voor zichzelf. Een tros druiven die rondvliegt is al een beetje vreemd, maar toen de eerste meloen werd in onze richting gelanceerd voelden we ons toch een beetje onveilig. Het hele spektakel was behoorlijk saai voor ons maar de argentijnen vonden het klaarblijkend schitterend.

De volgende dag was er dan de hyperverkiezing die zich ergens buiten de stad afspeelde. Georganiseerd met een professionalisme dat grensde aan dat van het schoolfeest van de kleutertuin van Erps-Kwerps (met oprechte excuses aan de inwoners van Erps-Kwerps). Wij zagen een deel van het spektakel op het grote scherm op de camping. De uitzending werd opgevrolijkt met schokkerig camera werk, slecht geluid en het saaiste podium ooit. Maar goed weerom was het blijkbaar feest en we observeerden met interesse.

2 opmerkingen:

Myriam zei

Hier wordt dit jaar ook een miss verkozen, Miss Villariacum!!
Geef toe, hoe geweldig is dat niet?!

(Evelyn kreeg een brief om zich in te schrijven, maar je moet minstens 18 zijn. Spijtig!)

Evelyn zei

Myriam gelieve deze sgrale nieuwtjes niet aan iedereen zijn neus te hangen! Dank!