Waarover praten we?
Ons huis is een oud rijhuis met een grond oppervlakte (na verbouwing) van 65m² en een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 170m². We isoleerden langs de binnenkant alle buitenmuren, het dak en de vloer. De opbouw van alle delen verschilt wat, maar gemiddeld bestaan de wanden uit:- dak: +/-30cm cellulose vlokken
- buitenmuren: +/-19cm cellulose vlokken
- vloer: +/- 10 cm cellulose vlokken (50% onderkelderd)
De verwarming gebeurt met simpele radiatoren en een lichte condenserende combiketel van Junkers. Allemaal erg standaard behalve dat een experimentele zelflerende functie in de thermostaat aanstaat die, naar we vermoeden, de efficiëntie sterk verbeterd. (Deze functie schat op basis van de vorige dagen en de snelheid waarmee 's nachts de temperatuur daalt in wanneer er best gestart wordt met stoken zodat op het gewenste uur de gewenste temperatuur behaalt is. Hierdoor kan het stookgedrag beter worden afgestemd op de warmtevraag).
Hoe voelt dat?
Voor we de cijfers erbij halen even stilstaan bij het gevoel, want los van de cijfers is er wel een enorm verschil met "gewone" huizen. Om te beginnen is de temperatuur relatief laag omdat er nauwelijks koude straling is: met 20 graden op de thermostaat vinden we het hier aangenaam om stil te zitten en 's ochtends volstaat 19 graden eigenlijk prima.Meest opvallende voor bezoekers is de spreiding van de temperatuur over het huis: het is letterlijk overal bijna even warm: de gang, de toiletten, de zolder alle plekken die klassiek fris of zelfs koud zijn, voelen bijna even warm als de verwarmde ruimtes. Het is dan ook even wennen aan een slaapkamer waar het meestal rond de 19 graden is.
Minder voelbaar maar behoorlijk indrukwekkend is de temperatuur stabiliteit. De verwarming brengt het huis tussen 17 en 21 uur op 20 graden en 's morgens van 7 tot 8 op 19 graden, daarbuiten staat ze volledig uit. In de tussenseizoenen start de verwarming 's morgens niet omdat de temperatuur onvoldoende gedaald is. Enkel in periodes met sterke vorst zien we dat de temperatuur tijdens de nacht afkoelt tot 18 graden, één enkele keer haalden we 17,5°C.
Wat verbruikt dat dan nog?
Op de vier volledige jaren dat we hier inmiddels wonen is ons gasverbruik vrijwel constant gebleven op net geen 500m³ of 5000kWh per jaar. Enkele metingen tijdens de zomer laten toe om het verbruik voor warm water te schatten. Dat moet tussen de 175 en 200m³ liggen, wat consistent is met de ervaring die we hadden in huurwoningen voor we hier kwamen wonen. Dat wil zeggen dat we het huis een jaar lang verwarmd kunnen houden met 3000kWh aan gas, voor zij die liever in euro's tellen: onze maandafrekening (dus inclusief sanitair) is 24 euro voor gas waarvan het grootste deel dus vaste kosten zijn.Om wat referentie te geven: het normale gasverbruik in Vlaanderen zou volgens de vreg het gemiddelde verwarmingsverbruik 23000kWh bedragen en het gemiddelde voor sanitair+koken bedraagt 2300kWh. Voor een rijwoning kan je natuurlijk wel aannemen dat het verbruik voor verwarming lager zal liggen, vermoedelijk richting 12000kWh. Ons huis verbruikt dus 1/4 van een gelijkaardig huis, terwijl er een heel ander binnenklimaat heerst. Wat ons betreft: missie geslaagd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten